Тя е магистър психолог по професия. Работата си с хора

...
 Тя е магистър психолог по професия. Работата си с хора
Коментари Харесай

Терапия, но с хляб: Психоложката Марина събира хората в пекарната

 

Тя е магистър психолог по специалност. Работата си с хора е приела като отговорност, ентусиазъм и задоволство. Марина обича това, което прави, тъй като има вяра, че логиката на психиката и психотерапията могат да ни оказват помощ в търсенето на нас самите и да подобрят доста живота ни.

Тя знае, че всеки човек е самостоятелен, по тази причина и отговорите няма по какъв начин да бъдат универсални. Има обаче един метод, който Марина открива във времето и стартира да ползва в работата си - тя събира хората дружно, само че не къде да е, а в дребна пекарна, с цел да месят...хляб.

 

Снимка: Марина Панева, персонален списък

В „ Жените на България “ ви срещаме с Марина Панева - психолог и основател на „ ХляБа терапия “.   Името на плана не е инцидентно – то идва от античната сричка „ ба “ , която значи „ дух “ , а този дух…може да се предава.

Снимка: Марина Панева, персонален списък

От обичано занятие у дома, ритуалът по месене на самун се трансформира в групова терапия. В началото тя прави единствено за фамилията си, след което стартира да радва и приятелите си с прясно изпечени хлебчета. Така стига до концепцията, че месенето може да бъде споделено.

„ Правенето на хляб е персонално, само че то е на масата, когато сме с околните хора “, споделя Марина.

Интересен е моментът, в който припознава тази на пръв поглед традиция като терапия.

Снимка: Марина Панева, персонален списък

„ Когато пристигнах в София, имах потребност да дам воля на друга своя страна. Много мислих какво бих правила с готовност, по тази причина се обърнах към арт лечението “, споделя тя, която се показва в работата с глина.

Хиляди дами реализират мечтаната смяна да наподобяват и да се усещат добре с подготвителните ѝ стратегии

Да твориш с глина обаче и замесването на тесто си наподобяват, с една дребна разлика – хлябът е нещо живо и през него можем да предадем страст.

Снимка: Марина Панева, персонален списък

Марина не е безразлична и към изкуството. Завършила е живописен профил в гимназията, а правенето на самун е обвързвано освен с умения, само че и с творчество.

„ Арт лечението има за цел да се показваме свободно, да се преоткриваме, да си представяме, а хлябът е наричане “, споделя тя.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР